Ugrás a tartalomhoz
-----

Esemény: Ezen a napon történt.

in Community Calendar
Added by Janesz , 2019-02-13


Taking place 2019-02-14 (Egy napos esemény)

Janesz


Február 14. az év 45. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 320 (szökőévekben 321) nap van hátra.
Névnapok: Bálint, Valentin + Brúnó, Jozefa, Jozefin, Jozefina, Kirill, Konor, Konrád, Kurt, Kürt, Metód
Események Politikai események

Tudományos és gazdasági események Kulturális események Irodalmi, színházi és filmes események Sportesemények Egyéb események Ünnepek, emléknapok, világnapok
  • Bálint-nap, Szent Bálint, a szerelmesek védőszentjének ünnepe („Valentin-nap”, a szerelmesek ünnepe). A szerelmesek, a jóbarátok és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást. Magyarországon csupán egy évtizede kezdték el széles körben ünnepelni, bár a magyarországi svábok körében hagyományosan népszerű. Amerikában és Angliában szinte kizárólag a fiatalok ünnepe, amikor kisebb ajándékokkal (például virággal, színes léggömbökkel, szívekkel) lepik meg egymást.
  • Epilepsziával élők napja. A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997. február 14-re hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját. Azért került e nap Szent Bálint napjára, mert ő nemcsak a szerelmesek mentora, de az epilepsziások védőszentje is. A világnap lehetőséget nyújt a betegséggel és gyógyítással kapcsolatos szélesebb körű tájékoztatásra és az epilepsziával élőkkel való kézfogására.
  • Szent Cirill és Szent Metód, Európa védőszentjei ünnepe a katolikus egyházban
  • Bulgária: Szent Trifon ünnepe (Trifon Zarezan, azaz „Szőlőmetsző Trifon”, a szőlőművesek védőszentje)

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

February 14 is the 45th day of the year in the Gregorian calendar. There are 320 days remaining until the end of the year (321 in leap years).
Events

Holidays and observances
0 Comments