Ugrás a tartalomhoz
Events for február 03, 2019

in Community Calendar

  • No permission to add events

----- Ezen a napon történt.
By Janesz

Permalink

Február 3. az év 34. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 331 (szökőévekben 332) nap van hátra.
Névnapok: Balázs + Airton, Arion, Ariton, Balmaz, Blazsena, Celerina, Csinszka, Izrael, Oszkár, Oszlár
Események Politikai események

Tudományos és gazdasági események
  • 1966 – A Luna–9 szovjet holdszonda – első automatikus űrállomásként – leszáll a Hold felszínére.
Egyéb események
  • 1944Budapesten 8,6 fokot mértek, amely rekord magas minimum hőmérsékletnek számít.
  • 1959Buddy Holly repülőgépre ült egy négyüléses Beechcraft Bonanza gépre J. R Richardsonnal (The Big Bopper) Ritchie Valens-el és a pilótával, Roger Petersonnal, hogy a következő fellépésük helyszínére Moorhead-ba (Minnesota) repüljenek. A repülőgép erős havazásban szállt fel, és néhány mérfölddel távolabb lezuhant. Mindannyian életüket vesztették. Don McLean American Pie című számában emlékszik meg a balesetről a dal híres sorával: "The day the music died" ("...a nap, amikor a zene meghalt").
  • 1998 – A dél-tiroli Cavalesében az amerikai légierő túl alacsonyan szálló Grumman EA-6B Prowler vadászgépe letépi a Monte Cermisre vivő függővasút kábelét. A lezuhanó kabin 19 utasa és a felvonókezelő életét veszíti.
  • 2016Pécs-Árpádtetőn 10,9 fokot mértek, amely rekord magas minimum hőmérsékletnek számít. A korábbi napi minimum hőmérsékleti rekordot Budapest tartotta az 1944-ben mért 8,6 fokkal.
Ünnepek, emléknapok, világnapok
  • Szent Balázs napja a katolikus egyházban: régen e napon volt szokás a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy ezzel a fájdalmat, betegséget okozó gonoszt elűzzék. Máshol a pap a beteg gyermekek álla alá két gyertyát tett keresztbe és imát mondott. Balázs napja a magyarság körében az iskolások ünnepe is volt, amikor a diákok házról házra járva jelmezesen vonultak fel, adományokat gyűjtöttek az iskolának és új diákokat toboroztak. Ez az úgynevezett „balázsjárás”, ami a szlovákok és csehek körében is ismert volt.
  • Rejtvényfejtők napja
  • Japán: Szecubun - a tavasz kezdetének ünnepe
  • Mozambik: a hősök napja

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

February 3 is the 34th day of the year in the Gregorian calendar. There are 331 days remaining until the end of the year (332 in leap years).
Events

Holidays and observances3
február 2019

Celebrating TodayThere are no birthdays today