Ugrás a tartalomhoz
Events for február 21, 2019

in Community Calendar

  • No permission to add events

----- Ezen a napon történt.
By Janesz

Permalink

Február 21. az év 52. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 313 (szökőévekben 314) nap van hátra.
Névnapok: Eleonóra + Adolf, Bódog, Germán, Györe, György, Györk, Györke, Lenóra, Leona, Leonóra, Nóra, Patony, Péter, Pető, Zakariás, Zelmira
Események Politikai események

Tudományos és gazdasági események Ünnepek, emléknapok, világnapok
  • Az anyanyelv nemzetközi napja. Banglades javaslatára az ENSZ (UNESCO) 1999-ben február 21-ét nemzetközi anyanyelvi nappá nyilvánította. 2000-ben ünnepelték először. A világnapot annak emlékére tartják, hogy 1952-ben Bangladesben az urdut nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé, noha a bangladesiek anyanyelve a bengáli. Február 21-én Dakkában a diákok fellázadtak az anyanyelv elnyomása ellen. Ekkor a rendőrség összetűzött a tüntetőkkel és öt diákot megöltek. A bangladesiek akkor az anyanyelv napjává nyilvánították a napot.

 

kép

 

Tabán túra az idegenvezetők napján

  • Idegenvezetők nemzetközi napja (International Tourist Guide Day). 1985 óta számos országban megünneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék.
  • Damiani Szent Péter ünnepe a katolikus egyházban
  • Banglades: a mártírok napja

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

February 21 is the 52nd day of the year in the Gregorian calendar. There are 313 days remaining until the end of the year (314 in leap years).
Events

Holidays and observances21
február 2019

Celebrating TodayThere are no birthdays today