Ugrás a tartalomhoz
Events for január 06, 2019

in Community Calendar

  • No permission to add events

----- Ezen a napon történt.
By Janesz

Permalink

Január 6. az év 6. napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 359 (szökőévekben 360) nap van hátra.
Névnapok: Boldizsár + Anasztáz, Baltazár, Epifánia, Gáspár, Gazsó, Melchior, Melhior, Menyhért
Események Politikai események

Tudományos és gazdasági események Egyéb események Ünnepek, emléknapok, világnapok
  • Vízkereszt napja. A karácsonytól vízkereszt napjáig tartó 12 szent nap - illetve az ezoterikus kereszténységben a december 24-étől tartó 13 szent éjszaka - zárónapja, a farsang kezdete. A nyugati kereszténységben ekkor ünneplik a napkeleti bölcsek („háromkirályok”) látogatását a kis Jézusnál. Egyes országokban ma is élő szokás, hogy megajándékozzák a gyerekeket az éjjel az ajtó elé vagy ablakba tett csizmájukba rejtett édességekkel, amit a „háromkirályok” hoz nekik. A keleti keresztény egyházakban a vízkereszt Jézus megkeresztelésének, Krisztussá válásának ünnepe.
    • A magyarság körében régen általános szokás volt, hogy a papok a házakat meghintették szenteltvízzel (házszentelés). Ezenkívül elterjedt népszokás volt a „csillagozás”, amikor gyerekek jártak körbe a faluban csillaggal a kezükben és a kis Jézusról szóló énekeket énekeltek. Ez egyes magyarlakta vidékeken még a mai napig is létező szokás.
    • Német nyelvterületen az ünnep neve Dreikönigstag („a háromkirályok napja”).
    • A vízkereszt ünnepének neve Olaszországban Epifania. A Befana (öreg jó boszorkány) ezen a napon a jó gyerekeknek ajándékot hoz.
  • Irak: a hadsereg napja
  • Laosz: a Pathet Lao napja

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

January 6 is the sixth day of the year in the Gregorian calendar. There are 359 days remaining until the end of the year (360 in leap years).
Events

Holidays and observances6
január 2019

Celebrating TodayThere are no birthdays today